In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je een auto koopt. Je hebt verschillende soorten autoverzekeringen. De verzekering die verplicht is, is de WA-autoverzekering. WA is de afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheid. Hiermee ben je gedekt voor schade die je met je auto aan andere personen, voertuigen of andere objecten aanbrengt. Deze autoverzekering is verplicht omdat de kosten vaak zo hoog oplopen dat je die niet uit eigen zak kan betalen. Op deze manier ben je er tegen beschermd dat je de rekeningen niet kan betalen als je schade hebt veroorzaakt met je auto. Met de WA-autoverzekering ben je nog niet gedekt voor schade aan je eigen auto. Hiervoor zijn weer andere soorten autoverzekeringen.
Aanvullende autoverzekeringen
Naast de verplichte WA-autoverzekering heb je ook de mogelijkheid om je eigen auto te verzekeren tegen schade. Je hebt dan keuze uit twee soorten verzekeringen, het beperkt casco of volledig casco. Deze laatste wordt vaak een all risk autoverzekering genoemd. Bij een autoverzekering met beperkt casco is je auto ook gedekt door schade die door andere mensen, dieren of weersomstandigheden worden aangebracht. Hierbij kan je denken aan extreme hagel met schade tot gevolg, of het doorbijten van kabels door een marter in de buurt. En het volledig casco gaat nog een stapje verder door je auto ook te verzekeren bij schade die je zelf hebt aangebracht met je auto, bijvoorbeeld je auto loopt schade op doordat je een paaltje over het hoofd hebt gezien.
Beperkt of volledig casco niet altijd voordeliger
Het kan heel aantrekkelijk zijn om voor een paar tientjes meer je autoverzekering aan te vullen met een beperkt of volledig casco, maar dat is niet altijd het geval. Hiervoor is het belangrijk om te kijken naar de dagwaarde van je auto. Deze wordt bepaald door onder andere de leeftijd van je auto. Over het algemeen worden er een aantal stelregels gehanteerd. Bij auto’s jonger dan zes jaar wordt een all risk autoverzekering geadviseerd, dan is de dagwaarde van de auto nog zo hoog dat vergoeding van de verzekeraar bij schade uit kan. Is de auto in de leeftijd van zes tot tien jaar, dan wordt beperkt casco geadviseerd. En bij een auto die ouder is dan tien jaar is een WA-verzekering vaak voldoende. De kosten van de aanvullende verzekering wegen dan niet meer op voor de vergoeding van de kosten voor een reparatie. Dat komt omdat de vergoeding bepaald wordt aan de hand van de dagwaarde van de auto. Naarmate de auto ouder wordt, neemt de dagwaarde snel af van de auto. Hierdoor zijn de vergoedingen voor schades vaak ook laag bij oudere auto’s.
Schadevrije jaren
Verzekeraars belonen auto eigenaren voor schadevrije jaren. Dat houdt in dat voor ieder jaar dat je geen claim hebt ingediend bij je verzekeraar je korting kan krijgen. De korting kan wel oplopen tot 75 procent. Als je al heel wat schadevrije jaren hebt opgebouwd en je hebt schade aan je auto, dan is het soms nog voordeliger om de kosten voor de schade zelf te betalen dan de rekening te laten betalen door de verzekeraar. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je eerst het eigen risico moet betalen. Alles wat boven het bedrag van het eigen risico uitvalt, betaalt de verzekeraar. Schade laten vergoeden door de autoverzekeraar is dus niet altijd vanzelfsprekend. Het loont altijd om de rekensom te maken of het voordeliger is om het zelf te betalen of het door de verzekeraar te laten betalen.
A WordPress Commenter
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.