Ken jij jezelf wel?


Iedereen weet dat het zeer belangrijk is om af en toe te reflecteren op je eigen bestaan. Dit heeft namelijk meerdere voordelen. Misschien ben je bijvoorbeeld al een tijdje ongelukkig of verveel jij je. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld liggen bij je werkomstandigheden, of misschien is je thuisrelatie wel niet aangenaam. In verscheidene situaties is het verstandig om te reflecteren. Wil ik dit echt wel? Of ga ik een ander pad in mijn leven bewandelen? Daar kom je achter door goed op jezelf te reflecteren. Het nadeel is echter dat veel mensen niet aan zelfreflectie doen. Je koppigheid en ego staan vaak in de weg. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als schijnreflectie. Mensen denken dat ze zichzelf goed kennen, maar dat hoeft dan helemaal niet het geval te zijn. Hoe zorg je ervoor je betrouwbaar op jezelf kunt reflecteren? Lees snel verder om daar achter te komen.

Ken jij jezelf wel
© Pexels.com

Tip 1: externe hulp zoeken

Veel mensen denken dat ze zichzelf goed kennen, omdat ze aan zelfanalyse doen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar om jezelf te leren kennen heb je vaak externe hulp nodig. Een probleem van veel mensen is dat ze in een tunnelvisie leven. Het lijkt dan alsof ze zichzelf goed kennen, maar dit hoeft dan helemaal niet het geval te zijn. Door externe feedback kan iemand anders je beoordelen. Vaak kom je dan op vernieuwende inzichten waar je zelf nooit op zou zijn gekomen. Daarom is feedback ook zo belangrijk. Veel mensen hebben echter een hekel aan feedback, omdat het vaak gelijkstaat aan kritiek. En niemand houdt van kritiek, omdat dit weer slecht is voor je ego. Daar moet je echter overheen stappen, uiteindelijk zal je daar alleen maar gelukkiger van worden. Maar over wat voor externe hulp hebben we het dan? Allereerst kun je daarvoor je vrienden vragen. Je vrienden weten vaak veel over je, zodat ze een objectieve analyse kunnen maken. Maar soms kan het ook verstandig zijn om een coach in dienst te nemen. Deze hebben ervaring met het geven van feedback en kunnen het dan ook zeer praktisch brengen.

Leer jezelf kennen
© Pexels.com

Tip 2: boeken lezen

Een andere effectieve manier om jezelf te leren kennen, is door boeken te lezen. Enerzijds heb je natuurlijk zelfhulpboeken die je kunt lezen. Maar het probleem met deze boeken is dat ze vaak afgezaagd zijn. Het zijn vaak clichés en open deuren worden stelselmatig ingetrapt. Bovendien komt de meeste kennis ook uit de literatuur, maar dan is dat wat versimpeld. Om jezelf echt beter te leren kennen, is het van belang om literatuur te lezen. Dan heb je ik-personages die jou misschien wel aanspreken. Deze geven je dan diepere inzichten en leren je ook over jezelf nadenken. Beperk je niet alleen tot Nederlandse literatuur, maar focus je ook op wereldwijde literatuur. Het punt van Nederlandse literatuur is namelijk dat het vaak geen reflectieve tendens heeft. Daar heb je dan ook minder aan. Lees dus echt literatuur dat bij je past. Lees ook niet puur boeken omdat ze als klassieker worden gezien. Iedereen heeft een eigen smaak.

0 reacties op “Ken jij jezelf wel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.