Continu online? Resultaat: digi stress


E-mails, appjes, nieuwsberichten, social media posts; elke ochtend staan we ermee op. Een golf van informatie komt op ons af, of we het nou willen of niet. Dit veroorzaakt veel stress. Maar wat heeft dit voor invloed op ons brein, en kunnen we er hier iets tegen doen? 

© Pixabay.com

De digitale wereld: goed of fout?

Een wereld zonder digitale communicatie is voor de meeste mensen niet meer denkbaar. Communiceren is nog nooit zo makkelijk en snel geweest. Aan de ene kant maakt internet en sociale media onze wereld groter, zo komen we bijvoorbeeld sneller in contact met mensen. Maar aan de andere kant is ons sociale leven kleiner geworden. Dit komt omdat we 24/7 bezig zijn met wat er op ons scherm binnenkomt, waardoor een goed face-to-face gesprek er vaak bij in schiet. Alles gebeurt de laatste tijd online: van boodschappen bestellen via een app, tot administratief personeel zoeken via een online vacature. Is online zijn dan fout? Nee, maar ga er bewust mee om zodat je leven hier niet volledig door beïnvloed wordt. 

Prikkels, prikkels, prikkels

Je kent ze wel: de smartphone, laptop en tablet. Deze apparaten zijn niet te missen in ons dagelijks leven, maar toch kunnen ze voor problemen zorgen. Het aantal meldingen die we binnenkrijgen is namelijk enorm, we worden overladen met prikkels. Continu, elk moment van de dag: prikkels. Je werkt bijvoorbeeld in de zorg, en hebt het de laatste tijd heel druk omdat personeel werven zorg er bij jouw werkgever bij inschiet. Je slaat je laptop open en ziet 10 nieuwe mails: prikkels. Je kijkt op je telefoon en ziet dat je allerlei appjes binnen krijgt: prikkels. Al deze prikkels zorgen voor een overbelasting van ons brein. Strategisch arbeids- en organisatiekundige bij Arbo Unie, Anita Koops, vertelt: ‘’Aangezien we altijd ‘aan’ staan en ons niet los kunnen koppelen van de digitale wereld, gunnen we ons brein te weinig herstelervaringen die nodig zijn om op te laden. Doordat onze aandacht in kleine stukjes wordt opgedeeld, gaan we op een lager niveau functioneren. We worden letterlijk dommer, omdat we alleen nog op elkaar reageren, elkaar kopiëren en de concentratie missen om bijvoorbeeld grote verbanden te zien.’’ 

© Pixabay.com

Online tijdens corona

We zijn ons al jaren bewust van de invloed die de digitale wereld op ons heeft. Deze bewustwording is alleen maar versterkt toen corona uitbrak. Iedereen moest thuis gaan werken, we vroegen ons af: wat nu? Hoe kan ik contact houden met mijn collega’s of studiegenoten? Binnen no-time werd hier een oplossing voor bedacht: online meetings. Hoewel dit een goede oplossing is geweest, zitten we hierdoor toch meer aan ons scherm gekluisterd dan ooit tevoren. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor onze digi stress. 

Het is een feit: we leven in een digitaal tijdperk, dus digi stress zal er altijd een beetje zijn. Toch zijn er manieren om deze stress te beperken en zo meer uit ons werk én onze sociale contacten te halen. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal afspraken met jezelf maken: zet gedurende de dag je telefoon op stil en je meldingen uit. Kijk vervolgens maximaal 3 keer per dag op je whatsapp, e-mail en social media kanalen zodat je geen belangrijke berichten mist, maar ook niet continu afgeleid raakt. Op die manier heb je meer concentratie en een betere focus.

0 reacties op “Continu online? Resultaat: digi stress

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.