Welke verzekeringen zijn verplicht?


Zoals je ongetwijfeld wel weet, kun je je in Nederland voor alles en nog wat verzekeren. Van je inboedel tot je telefoon en ga zo maar verder. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een verzekering voor te vinden. Veel verzekeringen zijn tamelijk nutteloos, anderen zijn weer broodnodig. Maar het is niet zo dat alle broodnodige verzekeringen ook per definitie verplicht zijn. Sterker nog: in Nederland zijn veel verzekeringen helemaal niet verplicht. En sommige verzekeringen zijn enkel verplicht in specifieke situaties en niet over het algemeen voor elke Nederlander. Lees in dit artikel alles over de verzekeringen, zodat je precies weet wat er verplicht is en wat niet.

Welke verzekeringen zijn verplicht
© Pixabay.com

De zorgverzekering

In Nederland is de zorgverzekering de enige verzekering die verplicht is voor alle Nederlanders. Let wel: deze verplichting geldt alleen voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Kinderen zijn verzekerd onder hun voogd, dus die hoeven er nog niet zelf één af te sluiten. De premie is verplicht, omdat de zorg zeer duur is en we daar met zijn allen collectief aan moeten bijdragen. Natuurlijk maakt de één meer gebruik van de zorg dan de ander, maar je kunt het als een geluk beschouwen als je zorg niet vaak nodig hebt. Elk mens is immers liever gezond dan ziek. Bovendien is er in Nederland een mooie regeling. Heb je een te laag inkomen om je zorgverzekering te betalen? In die gevallen krijg je maandelijks een zorgpremie, waardoor je minder kwijt bent aan de zorg. Wel zo handig, want iedereen heeft recht op gepaste zorg en aangezien het ook nog eens verplicht is. Het probleem is echter wel dat de zorgverzekering elk jaar wat duurder wordt. Dat is natuurlijk wel zeer frustrerend.

WA-verzekering voor auto

Een WA-verzekering als particulier is niet verplicht, maar wel broodnodig. Een WA-verzekering voor je auto is echter wel verplicht. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Berokken jij een ongeluk of iets dergelijks? Dan kun je in de meeste gevallen terugvallen op deze WA-verzekering. Zij vergoeden dan de schade die is berokkend bij een ander voertuig. Let wel: met een WA-verzekering ben je dan niet vergoed voor je eigen voertuig. Dit is echter wel mogelijk, maar dan moet je een WA + Casco-verzekering afsluiten. Deze is in de regel een stuk duurder en of dit praktisch is, is ook afhankelijk van het soort auto dat je hebt.

Verzekeringen
© Pixabay.com

Premie werknemersverzekering

Iedereen die in loondienst werkt, is ook verplicht om premie te betalen voor de werknemersverzekering. Alleen dit is een andere soort verzekering dan de twee hierboven beschreven verzekeringen. Het grootste verschil is dat dit een indirecte verzekering is die je betaalt. Het is namelijk je werkgever die dit van je loon afhoudt, dus je hebt het niet door als je op je bankrekening kijkt. Op het loonstrookje staat het meestal wel aangegeven. Deze verzekering geeft je recht op inkomsten als je ziek wordt of er andere problemen ontstaan. Het is alleen verplicht voor mensen die werken in loondienst en dus niet voor ZZP’ers. In de toekomst gaat dit waarschijnlijk veranderen, dan moeten ZZP’ers zich ook verzekeren.

0 reacties op “Welke verzekeringen zijn verplicht?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.