De smalle tafel thuis


De meeste mensen noemen het een sidetable of een wandtafel. Het is in feite een smalle tafel die ook wel haltafel wordt genoemd. Deze naam dankt de tafel vanwege de beperkte breedte van een hal.

Bijzettafel functie

De functie van dit meubelstuk heeft veel weg van een bijzettafel. De sidetable wordt dan ook vaak achter de zitbank geplaatst. De bank heeft dan wel een prominente rol in de ruimte. Achter de rugleuning biedt zo’n tafel de mogelijkheid om het glas en de borrelnoot neer te zetten. In de meeste interieurs worden ze gebruikt om boeken neer te leggen. Ze worden daarom koffietafelboeken genoemd. Ze dienen meer als decoratie dan dat er in gelezen wordt.

© Pixabay.com

Hout, metaal en glas

De tafels hebben verschillende vormen, maar zijn dikwijls voorzien van een of meerdere lades. Het materiaal is hout, metaal of glas afhankelijk van de keuze van interieurstijl. Hout heeft een klassieke of modern uiterlijk afhankelijk van de bewerking van het hout. Staal en glas heeft een zakelijk karakter en neigt naar een industriele stijl.

Design sidetables

Van Italiaanse huize komt de sidetable met de naam Trevi Console. Het is een designobject waarbij de materialen het verschil maken. Een langwerpig blad van notenhout of gebrand eikenhout wordt gedragen door twee titanium of stalen staanders. Het object van Studio Kronos heeft wel een prijskaartje van 1.500 euro. Hetzelfde geldt voor de sidetable van designmerk Bonaldo. Het is een tafel met metalen staanders in de vorm van een ‘A’ met een keramiek of houten blad. De prijs bedraagt 2.609 euro.

© Pixabay.com

Familiefoto’s

De functie is dikwijls een plek om het ingelijste familiealbum een plek te geven of kunstobjecten. De plaatsing in de woning bepaalt in feite de functionaliteit. De haltafel wordt immers anders gebruikt dan de kaptafel in de slaapkamer.

Toch hebben bepaalde sidetables een andere functie zoals een religieuze. Een altaar in de kerk is in feite een hoge smalle tafel. De priester leidt vanaf de tafel de mis. In meerdere culturen heeft een altaartafel een betekenis zoals een Hindoe-altaar en Boeddha-altaar. Het is een plek van bezinning en dikwijls om geliefde personen te herdenken.

0 reacties op “De smalle tafel thuis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.