Uit welke studierichtingen kun je kiezen?


Het onderwijssysteem in Nederland zit vrij eenvoudig in elkaar vergeleken met andere landen. In Amerika wordt het onderwijsniveau bijvoorbeeld bepaald op basis van de specifieke universiteit. In Nederland is het veel logischer ingericht en heb je in principe 3 studierichtingen, nadat je klaar bent met de middelbare school. Lees hieronder alle informatie over het Nederlandse onderwijs.

Uit welke studierichtingen kun je kiezen
© Pixabay.com

Mbo

Mbo wordt gezien als het onderwijsinstituut voor lager opgeleiden, maar tegenwoordig is men geen fan meer van dat woord. Daarom wordt het tegenwoordig praktisch opgeleid genoemd. Maar dit dekt niet helemaal de lading. De reden hiervoor is dat je ook voor bepaalde theoretische zaken naar het mbo kunt. Daarbij kun je denken aan administratief werk en ga zo maar verder. Het mbo is onderverdeeld in 4 niveaus. Voor mbo niveau 1 zijn geen toelatingseisen vereist. Dit duurt vaak een jaar en daarna kun je doorgaans verder met mbo niveau 2. Wil je gelijk beginnen met mbo niveau 2? Dan heb je een vmbo-diploma nodig, namelijk minimaal de basisberoepsgerichte leerweg. Andere vmbo leerwegen mogen echter ook, maar dit is het minimum. Voor mbo niveau 3 heb je vaak een kaderberoepsgerichte leerweg nodig. Wil je gelijk instromen in niveau 4? Dan moet je een gemengde leerwegdiploma of een theoretische leerwegdiploma hebben behaald. Niveau 4 duurt doorgaans 3 jaar, maar soms kan het ook korter. Heb je niveau 4 behaald? Vaak kun je dan over naar het hbo.

Hbo

Hbo staat voor hoger beroepsonderwijs. Er zijn drie mogelijkheden om hiervoor te worden toegelaten. De meeste mensen gaan via de reguliere weg. Dat is wanneer je je havodiploma hebt behaald, dan kun je gelijk door naar het hbo. Maar dit kan ook met een mbo niveau 4 diploma, maar hier zijn soms wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Dan kun je soms ook nog een toelatingstest doen. Maar daarvoor is vaak wel een minimum leeftijd vereist. Het hbo hanteert een geheel ander systeem dan het mbo. In het hbo wordt er namelijk gewerkt met het puntensysteem; de zogenoemde studiepunten. Voor elk tentamen krijg je punten en heb je alle punten gehaald? Dan heb je de opleiding officieel behaald. Op het hbo wordt de stof sneller onderwezen en qua systeem komt het meer overeen met de universiteit dan met het mbo.

Studierichtingen
© Pixabay.com

Universiteit

De universiteit is de hoogste vorm van onderwijs in Nederland. Hier kun je ook op meerdere manieren terecht komen. De meest gangbare wijze is het afronden van vwo of gymnasium. Dan kun je gelijk door naar de universiteit, maar ook in andere situaties. Vaak kun je met een hbo-propedeuse ook door naar de universiteit, maar tegenwoordig zijn daar wel verschillende eisen aan verbonden. Vaak moet je extra toetsen doen, en is het ook afhankelijk welke hbo-propedeuse je hebt afgerond. Op de universiteit word jij wetenschappelijk geschoold. Dit betekent dat je veel bezig bent met het doen van onderzoek en het lezen van artikelen. Ook al je docenten zijn wetenschappers. Dit is het grote verschil met hbo en mbo. Door doen de docenten namelijk geen onderzoek, maar geven ze enkel les. Op de universiteit wordt het onderzoek voor de gemiddelde docent afgewisseld met het geven van les.

0 reacties op “Uit welke studierichtingen kun je kiezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.