Leren mediteren in 3 stappen


Vaak wordt er vrij ingewikkeld gedaan over mediteren. Je hebt mensen die jaren bij een monnik in de leer gaan om het mediteren echt eigen te maken. Natuurlijk is dit een effectieve manier om te leren mediteren, maar je kunt tegenwoordig ook prima thuis mediteren. Mediteren is niet heel moeilijk. Het is een kwestie van veel doen. En nog belangrijker: het ook een lange periode volhouden, want pas dan ga je echt verandering zien. Het is niet zo dat je, als je even 10 minuten je ogen sluit, er gelijk een openbaring plaatsvindt. Dit is een langzaam proces waar je eerst weinig van merkt. Dit is ook een van de redenen waarom veel mensen maar eenmaal mediteren en er dan al mee stoppen. Die merken geen effect, maar degene die doorzetten zullen uiteindelijk altijd effect merken. Zo is het met alle leuke zaken in het leven. Men wil alles in hapklare brokken krijgen aangeleverd, maar soms haal je meer voldoening uit zaken als je er wat langer over doet.

Leren mediteren in 3 stappen
© Pixabay.com

Stap 1: de voorbereiding

Bij de voorbereiding moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk verwachtingen hebt. Verwachtingen zorgen er namelijk voor dat de resultaten onrealistisch zijn. Zoals in de inleiding al even aangehaald: het is niet zo dat je na één keer mediteren gelijk een verlicht mens bent. Dus start met nul verwachtingen en misschien merk je wel direct resultaat, maar het kan evengoed zo zijn dat je geen resultaat merkt. Daarna is het belangrijk om in ogenschouw te houden, dat het niet te bedoeling is om gekke fratsen uit te halen. Je hoeft niet in een rare positie te gaan zitten, zoals monniken vaak doen. Of zoals je misschien wel eens in films hebt gezien. Dat is totaal niet nodig, je kunt gewoon normaal gaan zitten. Daarna is het belangrijk om je hoofd leeg te maken. Probeer voor het mediteren dus niet met van alles en nog wat bezig te zijn.

Stap 2: het mediteren zelf

Als je de eerste keer gaat mediteren, kan het zo zijn dat je rare dingen voelt. Het is dan belangrijk om niet gelijk in paniek te raken. Je kunt bijvoorbeeld misselijk worden, zweverig of iets anders raar voelen. De reden hiervoor is vrij eenvoudig uit te leggen. Dit komt omdat mensen in onze samenleving niet meer gewend zijn om met zichzelf geconfronteerd te raken. In onze samenleving is namelijk zoveel afleiding te vinden, dat je nooit wordt geconfronteerd met jezelf. Daarom kan mediteren beangstigend zijn en kunnen er ook doemgedachten opspelen. Probeer niet in paniek te raken, maar laat alles over je heen gaan. Meestal zakt de angst dan zo weg en dan wordt het een heerlijke ervaring. Doe dit voor ongeveer 10 minuten. Gebruik eventueel een timer, zodat je je ogen de hele tijd dicht kunt houden.

Mediteren
© Pixabay.com

Stap 3: ga het vaker doen

Nu je hebt gemediteerd is het belangrijk om hier een routine van te maken. Een enkele keer mediteren heeft namelijk totaal geen zin. Dat heeft namelijk nul effect. Je moet het echt vaker doen. Probeer dus ook een routine te bouwen. Bijvoorbeeld elke dag op een bepaald tijdstip. Mediteren kost niet zoveel tijd, dus ook mensen met een druk leven kunnen hier wat tijd voor vrij maken.

0 reacties op “Leren mediteren in 3 stappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.