We lezen allemaal de stukken in de media of zien de verhalen op televisie over de opwarming van de aarde. Zonnepanelen zie je steeds meer in het straatbeeld verschijnen. De overheid stimuleert ons om duurzame maatregelen te nemen. Ook worden er huizen gebouwd met nul op de meter. De bewoners van deze huizen wekken zelf energie op en hebben geen aardgas meer nodig. Duurzaam leven is beter voor het milieu en merk je in je portemonnee. Wij hebben 5 tips voor je waarmee jij energie kan besparen.
1. Water besparen
Onbewust gebruiken we per dag heel wat liters water. We douchen, gebruiken het toilet, doen de was en de afwas en ook bij het koken gebruiken we water. Per persoon komt dat neer op 120 liter per dag. Om water te zuiveren is energie nodig. Door minder water te gebruiken bespaar je energie. Een minuut korter douchen bespaart liters water per jaar. Een kookwekker helpt je om korter te douchen. Ook een waterbesparende douchekop scheelt water. Gebruik op het toilet zoveel mogelijk de kleine knop, als je die hebt en doe wat vaker de afwas met de hand in plaats van de afwasmachine te gebruiken.
2. Ga zuinig om met verlichting
Verlichting heeft een aandeel van 15% in het energieverbruik. Gebruik daglicht zo maximaal mogelijk door te kiezen voor lichte kleuren op je muren en in je interieur. Deze weerkaatsen licht. Heb je ’s avonds toch kunstlicht nodig? Kies dan voor spaarlampen en led-verlichting.
3. Zet je apparaten uit en niet op stand-by
Soms zijn het eenvoudige handelingen die zorgen voor een energiebesparing. Apparaten, zoals de televisie of de computer gebruiken veel stroom, ook als ze op de slaapstand staan. Dit heet sluipverbruik. Als je een apparaat langere tijd niet gebruikt, trek je de stekker uit het stopcontact. Schaf een standby-killer aan waarmee je je apparaten helemaal uit kan zetten of gebruik een spanningsvrij stopcontact. Je computer, beeldscherm en printer schakel je met één druk op de knop uit als je ze aansluit op een stekkerblok met aan/uit-schakelaar.
4. Isoleer je huis
Als je huis goed geïsoleerd is, bespaar je energie en voelt het comfortabeler aan. In de winter blijft het aangenaam warm en in de zomer houd je de hitte buiten de deur. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren. Schakel een adviseur in om je van advies te voorzien. Spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie en energiezuinig HR++ glas zijn veel voorkomende maatregelen.
5. Kies bewust bij de aanschaf van een koelkast of diepvries
Bijna een derde van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden komt ten laste van de koelkast en de diepvries. Hoe duurzaam is de koelkast of diepvries? Dit is een vraag die je jezelf stelt bij de aanschaf van een nieuw apparaat. Het energielabel geeft aan hoe zuinig het apparaat is. Kies voor een koelkast en diepvries die passen bij de capaciteit die je nodig hebt. Een koelkast die halfvol is, verbruikt meer energie dan nodig is. De investering in een energiezuiniger en duurdere koelkast heb je er na ongeveer 15 jaar uit door minder energieverbruik. Ontdooi je diepvries regelmatig om onnodig energieverbruik te voorkomen.