Wat is groene energie?


Je bent ongetwijfeld bekend met de hedendaagse klimaatproblemen. Dit onderwerp is tegenwoordig relevanter dan ooit. Ook het woord groene stroom valt dan wel eens, al bestaat dit al een tijdje. Ook dit komt steeds meer voorbij en wordt altijd gestimuleerd door de overheid en mensen die expert zijn op het gebied van het klimaat. Bij groene stroom wordt de elektriciteit gewekt uit duurzame energiebronnen. Dat wil zeggen: energiebronnen die goed zijn voor het milieu, niet alleen op de korte termijn maar ook op de lange termijn. Er zijn verschillende manieren waarop groene stroom kan worden opgewekt.

Wat is groene energie
© Pixabay.com

Aardwarmte

Een van de manieren om groene stroom op te wekken, dat is middels aardwarmte. Dit is voor veel landen een effectieve manier, maar niet voor de lage landen. In Nederland wordt deze tactiek dan ook amper toegepast.

Windenergie

Windenergie is een methode die wel wordt toegepast in Nederland om energie op te wekken. Veel mensen hebben kritiek op deze methode van energie opwekken. Enerzijds omdat het niet effectief blijk te zijn en er veel subsidie voor nodig is om alles te laten draaien. Daarnaast vinden veel mensen windmolens lelijk en verpesten ze de natuur. Door de jaren heen is er dus veel kritiek op windenergie door windmolens geweest in Nederland. Dit is dan ook niet populairste en meest effectieve maatregel om groene stroom in te winnen.

Zonne-energie

Zonne-energie is een effectieve manier om groene stroom op te wekken. Dit is dan ook een techniek die tegenwoordig heel veel wordt gebruikt. Veel mensen hebben zonnepanelen op hun dak, omdat de voordelen daarvan groot zijn. Zo was het een periode gangbaar dat veel mensen subsidie kregen als ze zonnepanelen lieten plaatsen. De reden hiervoor is dat de overheid dit gedrag wilde stimuleren. En ook om die reden gingen veel mensen zonnepanelen plaatsen. Bovendien was het dan ook nog eens zo dat je belastingvoordelen kreeg bij het plaatsen van zonnepanelen. Veel van deze maatregelen zijn nu echter wel ingekort, aangezien de subsidiepot natuurlijk ook een keer leeg raakt. Maar alsnog zijn er nog wel eens voordelen van het gebruiken van zonne-energie. Daarvoor kun je het beste de huidige wetgeving erop naslaan. Dit wordt wel aangegeven op de website van de rijksoverheid. Een andere voordeel van zonne-energie is dat het ook geld bespaard op de lange termijn. Je hoeft namelijk veel minder kosten te maken.

Groene energie
© Pixabay.com

Groene stroom in Nederland

Sinds 2001 is de markt open voor groene stroom in Nederland. Sindsdien hebben miljoenen huishoudens tegenwoordig al groene stroom. Bovendien is de kans groot dat daar in de toekomst nog veel huishoudens bijkomen. Niet alleen is groene stroom namelijk goed voor het klimaat en de duurzaamheid, maar het is überhaupt goed voor je budget. Bovendien ontwikkelt de technologie zich steeds verder door, waardoor het alleen maar voordelen met zich mee zal brengen in de toekomst. Het is dan ook van groot belang dat het inwinnen van groene stroom in Nederland wordt omarmd. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat is dit relevant.

0 reacties op “Wat is groene energie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.