Een elektrische wagen kopen of niet?


Als je op zoek bent naar een elektrische auto, krijg je hier een kleine bloemlezing wat de voordelen van elektrische wagens zijn. Een overzicht in een notendop van vragen en antwoorden die je bij je beslissing kunt betrekken. Enkele voordelen van de elektrische wagen zijn: benzine kopen behoort tot de voltooid verleden tijd, nauwelijks onderhoud en het geluid is geruisloos. Dit zijn maar enkele pluspunten.

Een elektrische wagen kopen of niet
© Pixabay.com

Waarom maakt de consument zich zorgen over het kopen van een elektrische auto?

Betaalbaarheid vormt momenteel de grootste hinderpaal, maar auto-experts zeggen dat dit een volledige misvatting is. Elektrische auto’s zijn op dit ogenblik nog een stuk duurder dan de andere traditionele voertuigen. Het rijbereik en het voorlopig ontbreken van voldoende laadstations die beschikbaar zijn, doen nog veel kandidaat kopers twijfelen. De meeste consumenten struikelen over de ‘bereikangst’, de bekommernis dat wanneer de batterij leeg loopt voordat die kan worden opgeladen. De toename van de laadpalen in de toekomst zullen die vooroordelen verminderen.

De verhouding tussen een hybride en elektrisch voertuig?

Sommige kopers geven de voorkeur aan hybride wagens die op batterijen werken met plug-in opties en een motor met gas. Het Japanse merk Toyota heeft inmiddels rekening gehouden met de verzuchtingen van de klanten en hun voorkeur. Autokopers stellen zich meestal ook vragen over het opladen van een hybride, niet goed begrijpend dat de hybride zichzelf oplaadt terwijl deze wordt aangedreven. Toyota heeft onder meer regeneratieve remmen ontwikkeld. In mensentaal betekent dit wanneer je de remmen gebruikt, de motoren veranderen in elektrische generatoren, waarbij de beweging van de wagen wordt gebruikt om de batterij te laden. Heel veel consumenten maken zich ook zorgen over de levensduur van de batterij van een hybride wagen. Verschillende automerken geven nu al een batterijgarantie van tien jaar. Die geruststelling helpt de twijfelaars om die bijkomende zorg weg te nemen.

Elektrische wagen
© Pixabay.com

Hoe milieuvriendelijk is nu eigenlijk een elektrisch voertuig?

Het is een publiek geheim dat transport zowat de meest milieu vervuilende sector is door de kooldioxide. Op vlak van milieu vervult de elektrische auto een drievoudige taak: het beschermt het milieu aanzienlijk, het biedt ook oplossingen in verband met de energiecrisis en de kosten van onderhoud gaan gevoelig naar beneden en worden herleid tot een minimum. Autoliefhebbers gaan zeker de weg naar elektrische wagens of hybride auto’s vinden omdat ze minder gaan kosten tijdens het rijden. Hoewel er nog een lange weg moet worden afgelegd voordat elektrische auto’s dominant genoeg zijn om schadelijke uitstoten te verminderen, maken kleine beetjes uiteindelijk het grote verschil op het einde van de rit.

Welk voordeel haal je nu uit een elektrische wagen?

Uit een recent uitgevoerd onderzoek kost het plus minus de helft om een elektrische auto te besturen dan een voertuig dat op gas rijdt. Elektrische wagens hebben minder bewegende delen dan een traditionele auto. Het grote surplus is dat een elektrische aangedreven auto nauwelijks of geen onderhoud vereist en nodig heeft. Dat scheelt zich uiteraard een hele slok op een borrel. Het overgrote deel van de batterijen zijn verzegeld ondanks dat de levensduur van de batterijen gelimiteerd zijn. Op dit ogenblik is en blijft dit nog een heikel punt, hoewel verschillende auto fabrikanten er niet voor terug schrikken om nu al een batterij duurgarantie van tien jaar te geven wat voor vele autofanaten een hele gemoedsrust betekent.

0 reacties op “Een elektrische wagen kopen of niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.