Een kind opvoeden? Je staat er niet alleen voor!


Het opvoeden van kinderen is voor sommige ouders een waar huzarenstukje. Het verschil van kind tot kind en een handleiding om opvoedingsproblemen het hoofd te bieden, bestaat niet. De opvoeding van kinderen is daarom ook geen gemakkelijke opgave. Regels en grenzen stellen, zorgt bij bepaalde ouders voor kleine nachtmerries. Maar wat is nu eigenlijk een opvoedingsprobleem? In deze blog lees je enkele kanttekeningen en tips hoe je hulp bij opvoedingsproblemen kan zoeken.

Een kind opvoeden Je staat er niet alleen voor!
© Pixabay.com

Gedragsproblemen leiden vaak tot opvoedingsproblemen

Je haalt alles uit de kast om je kind op te voeden met de nodige waarden en normen. En hoe hard jij je best doet, soms lukt het je niet met de beste wil van de wereld. Machteloosheid, witte woede, gefrustreerd rondlopen, het verlies van controle en machteloosheid neemt bij je als ouder de bovenhand. Maar ook voor je kind neemt de druk toe. Hij of zij voelt zich misbegrepen wat het beoogde gedrag nog meer bemoeilijkt. Er ontstaat op middellange termijn een negatieve spiraal. Zonder hulp van buitenaf zie je het als ouder niet te redden. Hieronder drie tips hoe je hulp kan zoeken bij opvoedingsproblemen.

Tip 1: Doe eerst voor jezelf researchwerk op internet

Gebruik het internet om verschillende artikelen over opvoedingsproblemen te lezen. Op internet staan een scala artikelen die handelen over de opvoeding van je kind en de gedragsproblematiek hier rond. Kijk bij het googelen van de verschillende blogs wel op de betrouwbaarheid van de bron. De blogger moet een autoriteit in het vakgebied zijn. Het grote nadeel is uiteraard dat het allemaal theoretisch wordt uitgelegd en dat je de richtlijnen moeilijk aan de praktijk kan toetsen. Praktijk en theorie zijn vaak twee werelden van verschil. Vaak zijn de artikelen op internet nogal algemeen, maar het biedt een uitstekende uitvalsbasis om te beginnen en de nodige informatie aan te schaffen.

Tip 2: Schakel de familie en vrienden in

Schaam je niet om familie of goede vrienden uit je kennissenkring in te schakelen. Zij kunnen je gouden tips geven die voortspruiten van hun eigen ervaring. Je moeder bijvoorbeeld kan wellicht hier meer over vertellen. Moeders weten meestal hoe ze met gedragsproblemen moeten omgaan vanuit hun verleden. Die praktische kennis is van onschatbare waarde. Het ander voordeel is natuurlijk dat het inschakelen van de hulp van de familie geen kosten met zich meebrengt. Ze helpen je gratis met veel plezier.

Hulp bij opvoeding
© Pixabay.com

Tip 3: Zoek professionele hulp

Je kan uiteraard ook professionele hulp inroepen, afhankelijk van de ernst van de opvoedingsproblemen. Heb je alleen problemen met de opvoeding van je kind thuis of krijgt dit ook een verlengstuk op school? Of misschien op straat? In dat laatste geval kan je soms hulp krijgen van wijkteams of van de gemeente. In bepaalde gevallen hoef je zelf niet te betalen, maar wordt dit vergoed. Dat is interessant in het geval dat je het zelf niet breed hebt om de consultaties te betalen en toch hulp zoekt.

Conclusie: geef de moed niet op en elk kind is anders

Het opvoeden van een kind gaat niet altijd over geplaveide paden. Hou wel steeds in het achterhoofd dat je de schuld van gedragsproblemen van je kind niet bij jezelf moet leggen. Niemand legt een naadloos traject af tijdens het opvoeden. Bovendien kennen kinderen periodes waar ze minder handelbaar zijn. De pubertijd is daar een schoolvoorbeeld van. In de meeste gevallen valt alles in de juiste plooien. Paniekzaaierij heeft geen enkel zin. Bepaalde opvoedingsproblemen horen nu éénmaal bij het opvoedingsproces.

0 reacties op “Een kind opvoeden? Je staat er niet alleen voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.