Zo ga je om met studiekeuzestress


Nederland is een welvarend land alwaar je eindeloze keuzes hebt. Dit komt omdat we in een liberale samenleving wonen en iedereen in feite kan doen wat hij of zij zelf wil. De vele mogelijkheden zijn natuurlijk fantastisch, want zo kun je alles eruit halen wat erin zit. Het nadeel is echter dat deze vele keuzes bij mensen ook zorgt voor stress. Men weet bijvoorbeeld niet wat de juiste studierichting is voor hem of haar. Collegegeld wordt ook steeds duurder en bovendien is er geen studiebeurs meer. Dit zorgt er dus voor dat je minder risico kunt nemen en gelijk al een goede keuze moet maken. Hoe zorg jij ervoor dat je meteen de goede studierichting kiest? Lees snel de tips in dit artikel, zodat je daar achter komt.

Zo ga je om met studiekeuzestress
© Pixabay.com

Een studiekeuzetest voor de juiste opleiding

Dit is natuurlijk een van de meest voor de hand liggende tips. Maar het is toch altijd verstandig om een studiekeuzetest te doen. Ook al blijkt soms dat dit totaal niet betrouwbaar is, maar je krijgt dan in ieder geval een duidelijke indicatie. Wat vooral aan te raden is: doe meerdere studiekeuzetesten. Laat je niet verleiden door slechts 1 studiekeuzetest, maar maak het representatief. Doe er bijvoorbeeld een stuk of tien en analyseer vervolgens de uitkomsten. Blijkt dat uit alle studiekeuzetesten vrijwel dezelfde studierichting komt? In dat geval kun je stellen dat het zeer betrouwbaar is. Maar blijkt dat elke test iets anders als uitkomst heeft? In die gevallen is het aan te raden om nog eens te onderzoeken wat je precies wil.

Streep af wat je sowieso niet wil

Vaak weten mensen niet wat ze willen doen als studie, maar wel wat ze totaal niet willen doen. Om de juiste studierichting te bepalen, kun je alvast wegstrepen welke studies je totaal niet aantrekken. Misschien zijn er dat wel heel veel, zodat het makkelijker is om te kiezen wat het beste bij je past. Dit is een effectieve methode, want je kunt al veel zaken uitsluiten. Het enige probleem is: je hebt ook bepaalde mensen die alles leuk vinden. Dan werkt deze methode niet, maar dat is maar een kleine groep mensen.

Studiekeuzestress
© Pixabay.com

Feedback vragen aan je omgeving

Soms is het aan te raden om feedback aan je omgeving te vragen. Zij kunnen je helpen om een juiste studierichting te kiezen. Natuurlijk ga jij helemaal zelf over de keuze, maar vaak is het aan te raden om ook te informeren naar andere perspectieven. Het kan namelijk zo zijn dat je zelf in een soort van tunnelvisie gaat belanden. In dat geval is wat feedback wel goed, zodat je daarmee kunt reflecteren. Zij kunnen ook van afstand bekijken wat jou leuk lijkt, en wat je niets vindt. Je moet natuurlijk zelf bepalen, maar enkele tips van je omgeving kunnen geen kwaad. Informeer dan vooral bij mensen die je echt goed kent.

Proberen

Als laatste tip zou ik willen geven dat je gewoon moet proberen. Je kunt bijvoorbeeld een paar dagen meelopen en nagaan of het iets voor je is. Dit is één van de beste methodes om erachter te komen. Misschien is het wel iets meer gedoe, want je moet er wel echt heen. Maar uiteindelijk betaalt het zich in de toekomst hoogstwaarschijnlijk uit, en daar doe je het natuurlijk voor.

0 reacties op “Zo ga je om met studiekeuzestress

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.