Hiermee moet je rekening houden bij het opstarten van een eigen zaak


In Nederland zijn meer ZZP’ers dan ooit tevoren. De reden hiervoor is dat het steeds gemakkelijker wordt om voor jezelf te beginnen. Je hebt namelijk veel soorten ondernemingen waarbij je geen enkel risico loopt. Bovendien is dit het tijdperk van de digitale nomade. Veel mensen hebben alleen een laptop nodig om hun werk te doen. Dit zorgt ervoor dat veel mensen voor zichzelf beginnen, onder het mom van: proberen kan geen kwaad. Wil je een eigen zaak opstarten? Dan moet je met verschillende dingen rekening houden. Lees hier de zaken die je zeker niet moet vergeten.

Hiermee moet je rekening houden bij het opstarten van een eigen zaak
© Pixabay.com

Een zakelijke bankrekening openen

Een zakelijke bankrekening openen is in Nederland niet verplicht, maar wel zeer handig. Om meerdere redenen is dit overigens handig. Allereerst kun je een zakelijke rekening vaak koppelen aan een boekhoudpakket. Op die manier kun je het debiteurenbeheer vergemakkelijken en ook versnellen. Erg handig natuurlijk, want je wil zo min mogelijk kwijt zijn aan de administratie. Ook houd jij op die manier je financiële overzicht. Je kunt dan privégeld en zakelijk geld gescheiden houden. Daarnaast is het erg handig voor het geval dat je een boekhouder in dienst neemt. Heb je maar één rekening? Dan moet de boekhouder alles uitpluizen en nagaan wat een privé-uitgave is en wat een zakelijke uitgave is. Je kunt vast wel bedenken dat dit ervoor zorgt dat de boekhouder meer uren kwijt is, waardoor je veel meer geld kwijt bent. Om die reden is het dus ook belangrijk om een zakelijke rekening af te sluiten. Dit hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Tegen een scherp tarief open je al een zakelijke rekening. Bovendien kun je vaak profiteren van kortingen als beginnende ondernemer.

Eigen zaak
© Pixabay.com

Inschrijven bij de KvK

Iedere ondernemer in Nederland is verplicht zich in te schrijven bij de kamer van koophandel. Wat voor onderneming je ook gaat beginnen. Doe dit gelijktijdig met de start van je activiteiten, zodat je niet voor problemen komt te staan in de toekomst. Om je onderneming in te schrijven bij de KvK, moet je tegenwoordig soms wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet worden verwacht dat je een minimale omzet per jaar gaat draaien. Ook moet je vaak aangeven of je al opdrachten hebt, of dat er in ieder geval potentie is dat je in de toekomst opdrachten zult krijgen. De reden waarom ze dit willen weten, is omdat veel ondernemingen na korte termijn geruisloos stoppen. Ze krijgen geen opdrachten meer, waardoor ze dan niets meer te doen hebben. Voor de KvK is dit extra administratieve rompslomp. Bovendien moet je je onderneming ook pitchen. Nu klinkt het wel allemaal erger dan het is. In de regel word je vrijwel altijd ingeschreven bij de KvK. Let wel: dit kost wel €50,00 en dat moet je meteen betalen. Ook moet je je ID-kaart en dergelijke meenemen.

Aangiftes

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je belasting. Werk je in loondienst, dan is je belastingaangifte altijd tamelijk eenvoudig. De belasting wordt dan al betaald door je werkgever. Maar als je voor jezelf werkt moet je je eigen inkomsten aangeven. Dit kan wel ingewikkeld zijn en daarom nemen veel ondernemers een boekhouder in dienst. Naast de inkomstenbelasting moet je meestal ook nog een btw-aangifte doen. Dus ook daar moet je rekening mee houden.

0 reacties op “Hiermee moet je rekening houden bij het opstarten van een eigen zaak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.