Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Niet alleen bezichtigingen, onderhandelingen, een voorlopig koopcontract, maar natuurlijk ook een hypotheek. Ook moet je je verdiepen in de verzekeringspolissen die je nodig hebt. Sommige zijn een voorwaarde bij het afsluiten van je hypotheek en andere zijn verstandig om af te sluiten.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering wordt verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen bijvoorbeeld stormschade aan je huis of schade door brand.
Inboedelverzekering
Het is verstandig om ook een inboedelverzekering af te sluiten, niet alleen als je in een koophuis woont. Je bent dan verzekerd voor schade aan ‘losse’ spullen. Het gaat hier om spullen die je mee kan nemen bij een verhuizing, zoals je meubels, maar ook je sieraden. Vaak zijn ook spullen in je tuin, zoals tuinmeubelen meeverzekerd.
Overlijdensrisicoverzekering
Je hypotheekverstrekker wil er zeker van zijn dat jouw hypotheek ook na je overlijden wordt afgelost, daarom ben je vaak verplicht tot het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Het is natuurlijk ook een fijn idee dat je je nabestaanden niet opzadelt met een restschuld.
Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren
Een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) dekt de schade die jij veroorzaakt hebt bij anderen. Het kan zowel om spullen als om verwondingen bij de ander gaan. Bij een huis kan je bijvoorbeeld denken aan een afgewaaide dakpan die schade veroorzaakt bij de buren. Schade die veroorzaakt wordt met een motorvoertuig valt hier trouwens niet onder, daarvoor moet je een WA-verzekering afsluiten.
Rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Je bent hiermee verzekerd voor juridische hulp. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld problemen krijgt met een aannemer of de gemeente.
Woonlastenverzekering
Voordat je eventueel een woonlastenverzekering afsluit, is het belangrijk om na te gaan of je dit echt nodig hebt. Hierbij ben je verzekerd tegen inkomensdaling door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Naast de uitkeringen vanuit de overheid, ben je hier misschien ook voor verzekerd via je werkgever. Als dit niet het geval is en je niet voldoende eigen vermogen hebt om dit risico op te vangen en je partner ook niet meer kan werken, is een woonlastenverzekering wellicht een goede optie.
Aandachtspunten bij een VvE
Als je bijvoorbeeld een appartement koopt waar sprake is van een Vereniging van Eigenaren is er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Vaak is een opstalverzekering al geregeld via de VvE. Als je appartement door de installatie van een nieuwe keuken of badkamer veel meer waard is dan de andere appartementen, kan het wel verstandig zijn om zelf een opstalverzekering af te sluiten.
Tenslotte is het nog goed om te weten dat je de verzekeringen die je hypotheekverstrekker verplicht stelt, niet bij deze hypotheekverstrekker hoeft af te sluiten. Vaak krijg je wel een extra korting, maar het staat je vrij om deze elders af te sluiten.