Wetenschappers kunnen nu de zwarte markt voor neushoornhoorns overspoelen met namaak hoorn van paardenhaar. Natuurbeschermers maken zich echter ernstige zorgen.
De economie van namaak is zeer eenvoudig uit te leggen: de mensen met veel geld kopen echte Prada-tassen, terwijl de niet-rijken eerder kiezen voor namaakgoederen. Hierdoor kunnen ze doen alsof ze niet zo oppervlakkig zijn als de rijken, maar wel een dergelijke tas dragen. Prada houdt niet van namaak tassen omdat ze zowel het idee als de puurheid van het merk ondermijnen.
Er zijn wetenschappers die hebben geprobeerd dit principe door te trekken naar de neushoornhoornhandel. Zij hebben een geloofwaardig alternatief van de neushoornhoorn weten te ontwikkelen. Een recent artikel in Scientific Reports beschrijft de productie van imitatie-neushoornhoorn van paardenhaar. Met behulp van een proces dat zowel eenvoudiger is, als een overtuigender namaak oplevert dan eerdere pogingen, volgens de betrokken onderzoekers.
“Economen zeggen niet voor niets dat wanneer je een verzadigde markt wilt bespelen, je een voordeliger alternatief moet creëren.”, geparafraseerd van bioloog Fritz Vollrath , die werkzaam is aan de Universiteit van Oxford, en tevens co-auteur is van de studie. Dat zou stroperij minder aantrekkelijk maken en wellicht bijdragen om de bedreigde diersoort te redden. “We hopen dat het de markt op de kop kan zetten”
Maar het is niet zo rooskleurig als dat het lijkt. Natuurbeschermingsgroepen en anderen belangengroepen die de handel in neushoornhoorns kennen, beweren namelijk dat het onwaarschijnlijk lijk dat deze nepalternatieven de bedreigde diersoorten zullen helpen en het probleem juist erger kunnen maken.
Het Oxford-team richtte zich op echtheid van de hoorn, met het idee dat als je kopers de echtheid kunt verwarren, de prijs van hoorn uiteindelijk kan dalen. Neushoornhoorns groeien niet zoals het gewei van een hert groeit (gemaakt van bot) of zoals de slagtanden van een olifant groeien(gigantische tanden). Ze zijn gemaakt van haren die uit de neus van het dier groeien, deze zijn stevig aan elkaar geplakt met o.a. de uitwerpselen van klieren. Door gebruik te maken van deze nieuwe techniek utiliseerde de onderzoekers haren van paarden, omdat paarden de naaste verwant is van de neus hoorn. Net als ons eigen haar zijn deze haren schilferig, terwijl de neushoorns juist gladder zijn. Ze gebruikten lithiumbromide om de harde buitenlaag van paardenhaar chemisch weg te halen en verzachten. De paardenhaarden worden vervolgens gebundeld en gelijmd met cellulose en een speciale stof van zijde.
“Als het vervolgens wordt gepolijst, lijkt het enorm op hoe de neushoornhoorn eruitziet,” beaamd Vollrath. Als je de hoorn doorsnijdt, ziet het er namelijk vrijwel hetzelfde uit. Ditzelfde geldt voor de chemische en mechanische analyses van de hoorn. “Hierdoor kunnen we concluderen dat we een materie hebben dat op behoorlijk wat manieren op de neushoornhoorn lijkt.”
De angst van natuurbeschermers is dat de hoorns nu juist populair worden en het jagen op neushoorns toe zal nemen. Doordat de hoorns nu betaal zijn, is het voor ‘het gewone volk’ een stuk haalbaarder om ook een hoorn in huis te hebben. Dit kan juist de markt bevorderen om een echte hoorn in huis te hebben.
De replica’s zijn nog verre van perfect, maar het is de eerste stap in een goede richting. Of deze namaak hoorns een echt succes zullen worden, zal de tijd moeten uitwijzen.