De geheimen van het water geven aan de groentetuin


Wanneer een collega-tuinman me benadert op zoek naar hulp bij een tuinprobleem, is een van de eerste vragen die ik stel: “Hoe vaak geef je je moestuin water en hoe geef je water?” Water is zo’n essentieel onderdeel van het succes van uw tuin en onjuist water geven kan veel problemen veroorzaken. Naar mijn ervaring geven de meeste tuinders veel meer water dan nodig is. Dit kan schadelijk zijn voor sommige van uw planten en is een verspilling van uw lokale watervoorziening. Hier zijn enkele kritieke dingen om te onthouden wanneer u uw tuin water geeft.

De geheimen van het water geven aan de groentetuin
© Pixabay.com

Tips om dit seizoen je moestuin water te geven
Water zo efficiënt mogelijk. Druppel irrigatie is het meest efficiënte gebruik van water in uw tuin. Maar de meeste tuinders die ik ken, hebben het niet in hun tuinen opgezet. Als u in een gebied woont dat in de zomer niet veel regen krijgt, kunt u met druppel irrigatie wekenlang uw tuin verlaten en hoeft u zich geen zorgen te maken of uw planten voldoende vocht krijgen.

Als je geen druppel irrigatie hebt, is het de eerste beste oplossing om ervoor te zorgen dat je aan de basis van de planten water geeft. Zet geen sproeier op en loop dan weg van je tuin. Water van bovenaf op de planten is inefficiënt omdat veel van het water verloren gaat door verdamping en kan schadelijk zijn voor planten omdat het waarschijnlijker is om ziekten te verspreiden.

Uw groentetuin water te geven op de juiste manier
De bladeren van pompoenen, komkommers en tomaten kunnen het beste zo veel mogelijk droog worden gelaten omdat ze vatbaar zijn voor zoveel schimmels en andere ziekten.

Ik gebruik een slang met een verlengstok en houd deze 20-30 seconden aan de basis van elke plant. Ik beoordeel meestal wanneer ik moet stoppen door hoe snel het water de grond infiltreert.

Als het water zich een beetje rond de plant begint te verzamelen, ga ik verder naar de volgende plant. Dit is een langdurig proces, maar je kunt gewoon iemand bellen terwijl je dit klusje in de tuin uitvoert.

Over het algemeen gesproken hebben groente planten 250ml per week aan water nodig. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ondergrond. Zanderige grond neemt water veel minder goed op. Je moet dan flink wat extra water geven. Wanneer de grond juist meer als klei aanvoelt, zal deze het water veel beter vasthouden.

Groententuin
© Pixabay.com

Een regenmeter
Je weet pas hoeveel water je extra moet geven, als je weet hoeveel het heeft geregend. Je kunt namelijk de regen het grootste werk laten doen in jouw tuin. Installeer kleine regenmeters naast verschillende planten. Hierin kan het regenwater vallen en kun je vervolgens op de meter lezen hoeveel water de plant al heeft gehad. Hierdoor voorkom je dat je de planten te veel water geeft.

Water geven aan ontkiemende zaden
Wanneer een plant eenmaal groot en sterk is, is eens per week wateren meer dan genoeg. Maar wanneer je zaden wilt ontkiemen, is eens per week te weinig. Je wilt dat de zaden genoeg water krijgen en de grond moet hierdoor nat blijven. Om de dag de grond wateren is belangrijk voor het succesvol ontkiemen van de zaden.

Niet iedere plant is hetzelfde en daarom zijn er geen vaste regels over het wateren. Bovenstaande tips zijn simpelweg richtlijnen, die je kunnen helpen bij het leren wateren van jouw groentetuin.

0 reacties op “De geheimen van het water geven aan de groentetuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.