Wordt het een desktop, een laptop, een tablet of nog iets anders?


Tegenwoordig zijn we nergens meer zonder een computer. Een computer is verkrijgbaar in diverse vormen. Van een desktopcomputer tot de vele mobiele vormen van een computer, zoals een laptop, tablet en de smartphone. Wat houden deze termen in en wat zijn de voor- en nadelen?

Wordt het een desktop, een laptop, een tablet of nog iets anders
© Pixabay.com

Desktopcomputer

De desktop is de klassieke vorm van een computer. De desktop bestaat uit diverse onderdelen. Het hart van de desktop is de kast met hierin de processor, het geheugen en de harde schijf. Maar hier kun je niets mee zonder een beeldscherm. Om je desktop aan te sturen wordt er een toetsenbord en een muis op aangesloten. Verder is er nog diverse randapparatuur op de desktop aan te sluiten, zoals een printer. Het voordeel van de desktop is dat het een zeer degelijke computer is die zeer krachtig kan zijn. Zoek je een computer met veel geheugen, een snelle processor en grote harde schijf? Je komt dan vrijwel altijd uit bij een desktopcomputer. Tevens biedt de desktop veel vrijheid om alle programma’s te installeren die je maar wilt. Het nadeel is dat je niet mobiel bent met een desktop. Je kunt de desktop niet meenemen en zelfs binnenshuis ben je niet mobiel en ben je verplicht om van een vaste computerplek gebruik te maken.

Laptop

Ten opzichte van de desktop heeft de laptop het voordeel dat je hiermee mobiel bent. De laptop bestaat uit een toetsenbord en scherm in één. Een laptop is ook verkrijgbaar in diverse formaten. Een kleine laptop is nog gemakkelijker mee te nemen dan een grote laptop. De laptop werkt op een accu, zodat het ook mogelijk is om zonder dat er een stroompunt in de buurt is gebruikt te maken van je laptop. De laptop kun je overal mee naartoe nemen en ook thuis kun je de laptop gebruiken waar je maar wilt. Je kunt gewoon lekker op de bank liggen met de laptop op schoot. Maar ook de laptop kan nadelen hebben. In vergelijk met een desktop heeft een laptop veelal minder zware specificaties. Na verloop van tijd zul je ook merken dat de accu minder wordt en dat je veel minder lang van een volle accu kunt genieten. Doordat de laptop mobiel is, is deze ook gevoeliger. Een laptop zal in de regel eerder stuk gaan dan een desktop.

Laptop
© Pixabay.com

Tablet

Mobiele apparatuur is in de afgelopen decennia veel kleiner geworden. De tablet bewijst dit. Met de komst van de tablet was het mogelijk om een mobiele computer te gebruiken zonder dat hier een toetsenbord op aangesloten hoeft te worden. Een tablet heeft namelijk een touchscreen. Je bedient de tablet door je vingers over het scherm te bedienen. Een tablet bestaat dus enkel uit een scherm met een zeer dun omhulsel, waar alle techniek inzit. Een tablet is daarom ideaal voor mobiel gebruik, want je kunt hem gemakkelijk ergens wegstoppen. Een nadeel is dat de tablet meestal geen volwaardige vervanger van de laptop is. De tablet heeft een minder snelle processor, minder geheugen en opslagruimte. Tevens is op de meeste tablets geen Windows geïnstalleerd, maar Android of iOS. Je kunt dus niet altijd je oude vertrouwde Windowsprogramma’s op je tablet installeren.

Smartphone

De smartphone is geïntroduceerd als een mobiele telefoon, waarmee je draadloos kon bellen. In de loop der jaren heeft de mobiele telefoon een transformatie ondergaan tot smartphone waarmee veel meer mogelijk was dan enkel bellen. Tegenwoordig kan een smartphone een alternatief zijn voor de tablet. Je kunt professionele foto’s en video’s maken en ook alle apps downloaden die je op je tablet gebruikt. De smartphone is inmiddels uitgegroeid tot het meest populaire mobiele apparaat en kan gewoon in je broekzak weggestopt worden. De grootte kan ook een nadeel zijn. Moet je veel doen op je smartphone, dan kan het scherm te klein zijn. Tevens is de levensduur van een smartphone minder lang dan een desktop en laptop. Ook is de smartphone gevoeliger voor vallen, stoten en vocht.

Het is belangrijk om een doordachte keuze te maken. Als particuliere gebruiker kunt je je misschien wel én een laptop én een tablet én een smartphone permitteren, maar voor het equiperen van je eigen bedrijf, bijvoorbeeld, ligt dat anders. Hopelijk kun je dankzij deze informatie de juiste beslissing treffen.

0 reacties op “Wordt het een desktop, een laptop, een tablet of nog iets anders?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.