Cooling down na sport: hoe pak je het aan?


Af en toe een fikse sportieve inspanning leveren heeft zo goed als enkel maar voordelen. Je maakt lekker veel endorfines aan, het is gezond en bovendien een ideale manier om even je gedachten te verzetten. Wat veel mensen echter vergeten na een training is tijd te nemen voor een cooling down. Een goede cool down is nochtans ontzettend belangrijk. Het vormt een dankbare brug tussen de oefeningen en de rest van jouw dag en voorkomt blessures. Maar hoe pak je dat nu exact aan? Hier zijn alvast een paar goede strategieën. Opgelet: wat een goede cooling is verschilt van persoon tot persoon! Test dus vooral wat uit.

Cooling down na sport hoe pak je het aan
© Pixabay.com

1) Even rustig uitbollen

Een goede workout achter de rug? Trek jouw sportieve inspanning dan nog zo’n drie tot vijf minuten op een rustige manier door. Heb je net een stevige spinningsessie achter de kiezen? Fiets dan zonder weerstand nog even uit. Net gaan joggen? Wandel nog even door. Belangrijk hierbij is dat de bewegingen van jouw cool down ongeveer gelijkaardig moeten zijn aan die van de workout zelf, maar aan een veel lagere intensiteit.
Dit kan overigens ook perfect bij krachtoefeningen zoals gewichtheffen. Een paar repetities met een veel lager gewicht vormen de geknipte finish. Deze oefeningen op een lage intensiteit tot een goed einde brengen zorgen ervoor dat jouw workout minder abrupt stopt. Concentreer je dus goed op jouw ademhaling en laat zuurstof langzaam aan terug in jouw lijf stromen!

2) Statisch stretchen

Het kleinste kind wordt aangeleerd dat stretchen voor een inspanning een goed idee is. Een de spieren opwarmen zou moeten zorgen voor een minder abrupte overgang tot de oefeningen zelf en een lagere kans op blessures. Wat veel mensen echter niet weten is dat stretchen ook een goed idee is na een workout. Sluit jouw sportief momentje af met goed vijf à tien minuten statisch stretchen voor het beste resultaat.

Statisch stretchen refereert overigens naar het vasthouden van een bepaalde positie en pose voor ruwweg 30 à 45 seconden. Dit in tegenstelling tot dynamisch stretchen waar er actief bewogen wordt. Door statisch te stretchen verhoog je jouw flexibiliteit en krijg je weer controle over jouw ademhaling. Leg tijdens hierbij de nadruk op de spiergroepen die je tijdens de workout hebt gebruikt. Ben je bijvoorbeeld gaan lopen? Stretch dan even jouw kuiten, hamstrings en dijen. Overdrijf echter nooit. Licht ongemak is normaal, maar vanaf je pijn voelt valt het aan te raden meteen te stoppen en medische hulp te zoeken.

Cooling down
© Pixabay.com

3) Gezonde brandstof

Eten en drinken is iets wat we allemaal graag doen. Het goede nieuws is dan ook dat het heel belangrijk is om tijdens en na een workout jouw lichaamsbrandstoffen te onderhouden en bij te vullen. Voor, tijdens en na het sporten drink je best heel wat water of het zweetverlies te compenseren. Maak een ruime bocht rond sportdranken die hoog in suiker en calorieën zijn. Na het sporten kan je best binnen de drie uur een maaltijd consumeren. Kies voor voedsel dat gemakkelijk verteert en goed scoort qua voedingswaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kippenborst met zoete aardappelen, vis met rijst, havermout, avocado of wat fruit. Heb je echt hulp nodig bij jouw voedingspatroon? Raadpleeg dan een diëtist om je te helpen deze berg te beklimmen en een op maat gemaakt schema uit te werken.

One reacties op “Cooling down na sport: hoe pak je het aan?

Sportfan

Gewoon een choco drinken en je bent er zo weer bovenop.

Svar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.