Let’s face it. We hebben zelf onze huisdieren bij hun natuurlijke habitat weggehaald. De hond heeft minder hersencapaciteit dan de wolf om te overleven in barre tijden. Hetzelfde geldt voor onze huiskat versus de wilde kat. Het lijkt erop dat we onze dieren een handje moeten helpen om de winter door te komen. Net als we ze ook in andere opzichten helpen overleven: door ze eten te geven en naar de dierenarts te brengen als dat nodig is.
Maar hoe doen we dat? Onze huisdieren trekken uit zichzelf geen wollen trui aan als het koud is. Dus hoe zorgen we dat onze trouwe viervoeters, net als wij, de winter goed doorkomen? Hieronder volgen een aantal tips.
De winter door met hond of kat
In de herfst helpt de natuur je hond of kat met de nodige maatregelen tegen de winter Ze kweken automatisch een dikkere vacht aan. Maar let op: door toedoen van de mens, zijn er behoorlijk wat verschillende rassen ontstaan. Niet al deze rassen zijn even goed bestand tegen de winter. Bijvoorbeeld een sfinx (naaktkat) of een chihahua krijgen het snel moeilijk in de winter. Deze dieren zijn rank gebouwd en komen van oorsprong uit warmere streken (Egypte en Mexico).
Goed verwarmd verblijf
Je merkt wel wanneer je huisdier meer behoefte heeft aan warmte. Hij zal vaker warmte bronnen opzoeken. Bijvoorbeeld boven de verwarming, bij de haard of op een plek in je huis waar veel zon valt. Laat deze dieren dus altijd binnen slapen. Zet het mandje dicht bij de verwarming neer en zorg voor een warme, zachte ondergrond. Wanneer je je dier mee uit neemt, zorg dan voor een grote paraplu als het regent. Bij de dierenwinkel zijn speciale jasjes en waterdichte sokjes voor honden te koop. Katten stellen dit vaak minder op prijs, omdat ze zich willen kunnen wassen.
Konijnen en knaagdieren
Konijnen en knaagdieren komen van nature uit Noord-Afrika en zijn ook niet gebouwd op kou. Sommige dieren zijn “gehard” en kunnen in de winter in een hok buiten blijven. Zorg dan voor heel veel extra stro. Drinkflesjes kunnen gaan lekken en waterbakjes kunnen omver gaan. Verschoon dus steeds op tijd en zorg dat het hok goed geïsoleerd en beschut is en uit de wind en regen staat.
Konijnen
Heb je deze winter je konijn voor het eerst buiten? Hou dan goed in de gaten hoe hij reageert. Gaat hij aan de diarree (een “gezonde” keutel is droog, lichtbruin en rond), dan kan dit een teken zijn dat hij de kou niet verdraagt. Vooral bepaalde rassen, zoals hangoorkonijnen, zijn hier gevoelig voor. Zoek in dat geval binnenshuis een plekje voor je konijn, of bijvoorbeeld in een verwarmde, droge schuur zonder chemische verf- of smeerolieluchtjes.
Knaagdieren
Cavia’s zijn nog gevoeliger voor de winterkou dan konijnen en kunnen beter helemaal niet buiten gehouden worden. Mocht je toch geen andere oplossing zien, zorg er dan voor dat ze minstens met zijn vieren zijn, zodat ze elkaar warm kunnen houden.
Tropische dieren
Bij tropische vogels moet je zorgen voor een hok met extra binnenhok. Ook moet de voeding in de winter vetter zijn. Een verwarmd binnenverblijf is ook in dit geval het beste.
Ook tropische vissen of bijvoorbeeld reptielen in een terrarium dienen gewoon een goed verwarmd verblijf te hebben. Maar dat spreekt voor zich.
Cloetje
Kat in je nek en je blijft de hele winter warm