Wat betekenen al die smiley’s en emoticons?


Emoticons zijn niet meer weg te denken in deze samenleving. Niet alleen jongeren, maar ook steeds meer ouderen maken er veelvuldig gebruik van. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Welke waarde en functie bieden ze?

Wat betekenen al die smiley's en emoticons
© Pixabay.com

Wat zijn emoticons?
Een emoticon is ook wel een smiley, ofwel een gezichtje dat een emotie uitstraalt. Een gezichtje kan boos, verdrietig of juist blij zijn. Inmiddels zijn er behalve gezichtjes ook veel andere plaatjes. Bijvoorbeeld van eten, van vervoermiddelen of van dieren. We gebruiken deze smileys om te laten zien hoe we ons voelen. Ze worden voornamelijk gebruikt in bijvoorbeeld chatberichten, appjes en updates op social media. Sommige mensen gebruiken ze ook in e-mails.

De eerste smiley
In 1982 werd de eerste emoticon gebruikt voor een intern bulletin. Hij typte toen: :-). De : zijn de ogen, de – is de neus en de ) staat voor de mond. Je ziet het gezichtje als je je hoofd wat kantelt. Later werden er andere variaties op gemaakt, die gemakkelijk laten zien hoe je je voelt of hoe je een bericht bedoelt.

Waarom?
Mensen lezen teksten met hun eigen stem. Dat betekent dat miscommunicaties snel gemaakt zijn. Misschien wordt een bericht bedoeld als grapje. Als de lezer niet lekker in zijn of haar vel zit, wordt dat bericht echter als belediging gelezen. Het goed over laten komen van emoties in teksten is zo lastig, dat zelfs professionele tekstschrijvers er regelmatig moeite mee hebben. Het laatste dat je natuurlijk wil is een ruzie, omdat iemand je bericht niet goed bedoelde.

Emoctions in zakelijke teksten
Het wordt vaak afgeraden om in zakelijke teksten emoticons te gebruiken. Het oogt niet zo professioneel. Op een website of flyer is het vaak niet gebruikelijk om emoticons te gebruiken. Toch zijn hierin wel uitzonderingen te vinden. Bij bepaalde beroepsgroepen past zo’n emoticon immers best. En we zien ook steeds vaker dat mensen bijvoorbeeld op hun LinkedIn-profiel hun beroep door middel van een emoticon in hun naam laten zien. Ook worden er steeds meer nieuwsbrieven verstuurd waarin emoticons staan. De reden? Het valt zo lekker op.

Smiley's
© Pixabay.com

De plaatjes krijgen een eigen leven
Dat emoticons populair zijn, blijkt keer op keer. Zowel jong als oud gebruikt ze steeds vaker. De plaatjes beginnen ook steeds meer een eigen leven te krijgen. Zo gebruiken veel jongeren de perzik, niet omdat ze zin hebben in een stukje fruit, maar omdat het op een paar billen lijkt. De aubergine wordt door veel jongeren gezien als het mannelijke geslachtsdeel. De perzik en de aubergine worden zo vaak gebruikt met een andere bedoeling, dat enkele social-media kanalen de emoticons onlangs hebben verboden. Dit soort situaties zullen zich steeds vaker voordoen. De plaatjes krijgen namelijk een geheel eigen leven.

Meer emoticons voor Apple-gebruikers
Apple heeft meer dan 150 nieuwe emoticons geïntroduceerd, waaronder bepaalde type voeding en emoticons voor mensen met een handicap. Ook heeft het bedrijf voor het eerst emoticons gelanceerd die genderneutraal zijn. Deze nieuwe plaatjes worden door de liefhebbers vol enthousiasme onthaald.

De toekomst
Welke richting de lachende gezichtjes in de toekomst op zullen gaan is nog onbekend. We kunnen wel stellen: voorlopig blijven ze nog populair en gebruiken we ze massaal.

0 reacties op “Wat betekenen al die smiley’s en emoticons?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.