Een succesvol sollicitatiegesprek begint bij jezelf


De kans is groot dat jij wel eens een sollicitatiegesprek hebt gehad. En de kans is ook groot dat je niet altijd direct bent aangenomen. Solliciteren is en blijft erg spannend en kan voor veel zenuwen zorgen. Toch zijn er een aantal tips waarmee jij ervoor kan zorgen dat je het beste uit jouw sollicitatiegesprek haalt.

Een succesvol sollicitatiegesprek begint bij jezelf
© Pixabay.com

Leer het bedrijf kennen

Je laat een goede indruk achter wanneer je laat zien dat je kennis hebt over het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Het is dus aan te raden om onderzoek te doen naar de missie, visie en andere eigenschappen die het bedrijf bezit. Vaak zijn deze gemakkelijk te vinden op de website van het bedrijf.
Verder kan je altijd op zoek gaan naar artikelen. Deze zijn vaak online te vinden, maar ook in een bibliotheek. Ook kan je op zoek gaan naar personen die bekend zijn met het bedrijf. Denk aan mensen die er werkzaam zijn of in het verleden voor het bedrijf gewerkt hebben.

Weet welke vragen je kan verwachten

Om goed voor de dag te komen is het belangrijk dat je je antwoorden klaar hebt staan. Natuurlijk weet je niet altijd wat je kan verwachten, maar door je goed voor te bereiden is het halve werk al gedaan. Eigenlijk is een sollicitatiegesprek één grote test waarmee bepaald wordt of jij past binnen het bedrijf. Weet dus goed voor welke functie je solliciteert en welke eigenschappen gewaardeerd worden.
Maar kijk ook eens goed naar jezelf. Een bedrijf vindt het vaak fijn wanneer de sollicitant duidelijk en concreet overkomt. Vraag jezelf eens goed af wie je bent, wat je sterke en zwakke punten zijn en waarom jij jezelf geschikt vindt voor deze functie. Als jij je antwoorden al klaar hebt, sta je zelfverzekerder in je schoenen.

Wees enthousiast

Het liefst wil je een goede indruk achterlaten bij het bedrijf waar je solliciteert. Om dit voor elkaar te krijgen, is het erg belangrijk om enthousiast over te komen. Laat in een sollicitatiegesprek zien dat jij er klaar voor bent en dolgraag wilt werken. Maar wees wel eerlijk en laat nooit direct het achterste van je tong zien.

Een succesvol sollicitatiegesprek begint bij jezel
© Pixabay.com

Wees zelfverzekerd

Om een positieve indruk achter te laten, is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Zelfs wanneer je dit niet bent. Er bestaan een paar trucjes waarmee je zelfverzekerder over komt tijdens een sollicitatiegesprek:

  1. Maak oogcontact
  2. Spreek luid genoeg, wees niet bang om je stem te laten horen
  3. Geef een stevige handdruk
  4. Ga rechtop zitten

Vaak is het een kwestie van oefenen. Daarom is het aan te raden om een sollicitatiegesprek van tevoren te oefenen met een vriend(in), waarbij je deze trucjes probeert toe te passen.

Wees jezelf

Eigenlijk is er maar één tip die echt belangrijk is en dat is dat je altijd jezelf moet blijven. Laat zien wie je bent en wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Een bedrijf wilt graag weten wie jij bent en welke kwaliteiten jij bezit. Vaak hebben ze het wel door wanneer jij je als een ander voor doet.

0 reacties op “Een succesvol sollicitatiegesprek begint bij jezelf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.