De gouden regels voor een evenwichtige vriendschap


Met vrienden is alles leuker. Het is daarom belangrijk om je vriendschappen goed te onderhouden. Maar hoe weet je of je een goede en evenwichtige vriendschap hebt met iemand?

De gouden regels voor een evenwichtige vriendschap
© Pixabay.com

Communicatie
Om een evenwichtige vriendschap met iemand te hebben is goede communicatie onmisbaar. Spreek het uit tegen je vriend wanneer je ergens moeite mee hebt binnen jullie vriendschap, wanneer je iets graag anders ziet of wanneer het even niet zo goed met je gaat. Luister andersom ook naar je vriend wanneer hij naar jou toe komt met zijn verhaal. Door dingen uit te spreken, wordt jullie vriendschap versterkt. Vergeet het je vriend ook niet te vertellen als je iets waardeert in hem. Daarnaast spreekt het natuurlijk voor zich dat je niet slecht praat over je vrienden achter hun rug om.

Vertrouwen
Het is ook ontzettend belangrijk dat je vertrouwen hebt in elkaar. Om een evenwichtige vriendschap te onderhouden met iemand, is vertrouwen namelijk onmisbaar. Je hoeft elkaar natuurlijk niet alles te vertellen, maar bij goede vrienden is het belangrijk dat je bij elkaar terecht kan. Dit vertrouwen moet wel van twee kanten komen. Wanneer jij je vriend alles vertelt, maar andersom vertelt je vriend jou heel weinig, dan is er geen sprake van een evenwichtige vriendschap. Wanneer je merkt dat dit van toepassing is op jullie vriendschap, communiceer dit dan met elkaar.

Tijd
Je kan natuurlijk geen vrienden zijn met een persoon die geen tijd heeft voor jou, en andersom ben jij ook geen vriend voor iemand als je nooit tijd maakt voor diegene. Om een goede en evenwichtige vriendschap met iemand te hebben, moet je tijd voor elkaar maken. De frequentie is per vriendschap anders. Met de ene persoon praat je dagelijks, met de ander wekelijks en met weer een ander spreek je eens in de maand eens wat af. Wees er ook echt wanneer je met je vriend hebt afgesproken. Ga dus niet op je mobiel kijken, maar maak samen plezier.

De gouden regels voor een evenwichtige vriendscha
© Pixabay.com

Prioriteiten
Natuurlijk hoef je er niet altijd te zijn in het leven van je vriend. Soms komen er gewoon dingen tussendoor, zoals een verhuizing, huwelijk of kinderen. Maar om een evenwichtige vriendschap te onderhouden met elkaar, zal je elkaar soms prioriteit moeten geven. Blijf ervoor zorgen dat je tijd in elkaar blijft steken.

Acceptatie
Wanneer je een evenwichtige vriendschap hebt met iemand, dan accepteer je elkaar volledig. Dit betekent niet dat je alles van elkaar leuk moet vinden en je hoeft het ook niet overal mee eens te zijn. Wat dit inhoudt is dat je elkaar in zijn waarde laat. Je bent er voor je vriend en je vriend is er voor jou, wat er ook gebeurt in het leven. Voor een evenwichtige vriendschap is het belangrijk dat deze acceptatie van twee kanten komt. Wanneer je merkt dat je vriend jou niet volledig accepteert, praat er dan over met elkaar.

Evalueer
Soms groeien vrienden uit elkaar. Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd te evalueren of je vriendschappen nog wel zo evenwichtig zijn als dat ze vroeger waren. Bekijk of alle moeite van één kant komt en kijk kritisch of jullie deze vriendschap nog kunnen verbeteren. Vriendschappen horen namelijk altijd van twee kanten te komen.

0 reacties op “De gouden regels voor een evenwichtige vriendschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.