5 Recente ontdekkingen op wetenschappelijk gebied


De afgelopen jaren zijn er al heel wat doorbraken geweest op wetenschappelijk gebied. Ben je benieuwd naar welke doorbraken het meest in het oog sprongen? Hieronder volgt een top 5.

5 Recente ontdekkingen op wetenschappelijk gebied
© Pexels.com

1. CRISPR-Cas
CRISPR-Cas is een technologie waarmee erfelijk materiaal veranderd kan worden. Denk hierbij aan erfelijk materiaal van virussen, bacteriën, planten en dieren. Ongewenste eigenschappen kunnen uit het DNA geknipt worden. Dit betekent dat genetische ziektes behandeld kunnen worden en dat misschien nog wel veel meer veranderingen in het menselijk DNA gebracht kunnen worden. Misschien kunnen we wel sterkere of slimmere mensen maken. In 2018 zijn in ieder geval de eerste gemodificeerde baby’s geboren. Het DNA van deze baby’s is zo aangepast dat ze minder vatbaar zijn voor HIV. Voor de ouders van de baby’s was dit belangrijk omdat hun vader HIV heeft.

2. Een reisje naar de Kuipergordel
De New Horizons-sonde heeft een reisje gemaakt naar de Kuipergordel nadat deze naar Pluto vloog. De Kuipergordel is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper. In de Kuipergordel heeft de sonde ‘kennis gemaakt’ met de Ultima Thule. Dit is een grote brok bestaande uit ijs en steen. Rondom de Ultima Thule zijn geen manen, ringen of stofwolken te vinden. De Ultima bestaat al zo’n 4,5 miljard jaren en is sinds zijn bestaan nauwelijks veranderd.

3. Kwantumcomputer
Google heeft een kwantumcomputer ontwikkeld die bepaalde berekeningen sneller uitvoert dan een klassieke computer. In tweehonderd seconden maakte de kwantumcomputer een berekening waar zelfs een supercomputer circa tienduizend jaar over zou doen.

Een kwantumcomputer is een computer die werkt op basis van kwantumbits (qubits) in plaats van reguliere bits. Qubits zijn sneller. Dit zorgt ervoor dat er snellere berekeningen en meerdere berekeningen tegelijkertijd mogelijk zijn.

Wetenschappelijke ontdekkingen
© Pexels.com

4. Opname van een zwart gat
Er is een opname van een zwart gat gemaakt. Dit is een sterrenkundige topprestatie volgens veel sterrenkundigen. Het beeld dat van het zwarte gat is gemaakt, doet volgens velen denken aan de poorten van de hel.

Het is heel bijzonder dat er een opname is gemaakt van een zwart gat. Een zwart gat laat zich normaal gesproken namelijk niet zien. Een zwart gat slokt immers alles op inclusief het licht. Het opslokken gaat met een enorme kracht gepaard. Dit levert radiogolven op. Deze radiogolven zijn heel zwak, maar door middel van telescopen verspreid over de hele wereld en veel rekenwerk is dit beeld van een zwart gat gemaakt.

5. E-neus
Ziekenhuizen hebben een zogenoemde e-neus ontwikkeld. Deze elektrische neus analyseert diverse ademprofielen. In de adem kunnen bacteriën worden opgespoord die ziektes veroorzaken. Uit de maag ontsnappen altijd wel gassen zoals een boer. Ook komen er allerlei bloedgassen vrij in de longen. Deze gassen worden overal in het lichaam door het bloed opgepikt en komen in de longen weer vrij. De adem is dus eigenlijk een soort uitlaatklep die de toestand van ons lichaam weergeeft. De e-neus (of eigenlijk ademanalyse) is een veel snellere en comfortabelere manier om ziektes te ontdekken dan andere huidige onderzoeksmogelijkheden. Veel huidige onderzoeken zijn namelijk erg belastend voor de patiënt.

Wie weet welke doorbraken in de wetenschap de komende jaren gaan volgen. Het blijft spannend…..

0 reacties op “5 Recente ontdekkingen op wetenschappelijk gebied

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.