Musea die leuk zijn voor jong EN oud


Naar het museum gaan is voor veel volwassenen een leuke bezigheid. Waar je ook in geïnteresseerd bent, van kunst tot geschiedenis, je vind gemakkelijk een tentoonstelling die je aanspreekt en tegelijkertijd iets bijleert. Voor kinderen kan dit echter minder evident zijn, ze mogen in de meeste musea niets aanraken, vervelen zich snel en begrijpen de technische uitleg niet altijd. Toch kunnen musea ook voor de kids educatief en leuk zijn, als je als ouder maar bewust kiest voor een museum dat ook kinderen aanspreekt en hun met activiteiten en fantasie verdiept in interessante onderwerpen. Hieronder zetten we alvast enkele geweldige musea voor kinderen op een rijtje.

Kinderboekenmuseum Den Haag Nederland
© Wikipedia.org

1. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag

Geen betere manier om kinderen bezig te houden dan ze even helemaal onder te dompelen in een fictieve wereld. Met verschillende tentoonstellingen voor peuters, kleuters en kinderen van de lagere school, die elk rond andere auteurs en hun boeken draaien, is er voor iedereen wat wils in dit museum. De zalen zijn kleurrijk ingericht met spelletjes en activiteiten die spelenderwijs kinderen laten kennismaken met de magie van boeken en verhalen vertellen.

2. NEMO in Amsterdam

Ook hier staan kinderen centraal, maar deze keer leren ze alles over wetenschappen. Van het menselijk lichaam tot fysica, het wordt allemaal op een leuke manier aan je kind voorgesteld, vooral door ze zelf de handen uit de mouwen te laten steken. Activiteiten en zelf experimenteren is hier troef en de kids mogen zich een dag lang zelf wetenschapper wanen. Maar ook volwassenen kunnen zeker het een en ander bijleren door de leuke weetjes, allemaal op simpele manier uitgelegd natuurlijk.

3. Het Tropenmuseum in Amsterdam

We blijven nog even in de hoofdstad voor het Tropenmuseum, de ideale plek om je te verdiepen in de cultuur van anderen. De wereld is immers groot en niet iedereen leeft op dezelfde manier als ons. Op een interactie manier leren kinderen over de verschillende landen en hoe mensen leven elders op de wereld, met vooral veel doe-activiteiten. Je waant je haast op wereldreis, iets waar de ouders natuurlijk ook veel plezier aan beleven.

Villa Zebra Rotterdam Nederland
© Wikipedia.org

4. Villa Zebra in Rotterdam

Als je een kunst musea denkt, denk je misschien aan grote zalen met schilderijen aan de muur en weinig interactie, niet echt iets voor kinderen dus. Maar Villa Zebra brengt hier graag verandering in. Door de kinderen zelf aan de slag te laten gaan prikkel je hun verbeeldingsvermogen en taalvaardigheden. Terwijl wordt er op een speelse manier toch nog iets bijgeleerd over kunst en artiesten. Verschillende ingerichte ruimtes richten zich op alle leeftijden, terwijl andere specifiek voor kleuters of lagere schoolkinderen zijn, zodat kinderen een op hun afgestelde ervaring meekrijgen. Bovendien is er altijd iets anders te doen door de steeds veranderende tentoonstellingen.

5. Technopolis in Mechelen

Tot slot gaan we nog eens over de grens naar België. Hier ligt namelijk het internationaal bekende museum Technopolis. Vergelijkbaar met NEMO (eerder op deze lijst) probeert dit museum op een plezante manier wetenschap en ontdekking centraal te stellen. Met verschillende ruimtes en activiteiten, afgesteld op verschillende leeftijden, kan een kind zelf aan de slag om iets bij te leren. Veel van de activiteiten zijn trouwens ook voor ouders geschikt, dus laat jezelf niet tegenhouden om ook een gek experiment uit te voeren, de resultaten verrassen je misschien.

0 reacties op “Musea die leuk zijn voor jong EN oud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo, ik ben Hannelore

Mijn naam is Hannelore. Ik heet je van harte welkom op mijn blog. Hier kun je lezen wat mij zoal bezig houdt: kleine, dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de grote dingen des levens. Ben je klaar om ideeën op te doen of je idee over bepaalde dingen te veranderen? Dan zul je nog veel plezier beleven aan deze blog.